“El Pati del darrere”, convertit en eina d’estudi

“El Pati del darrere”, convertit en eina d’estudi

Durant tot un trimestre del curs passat, els alumnes de 3er d’ESO de l’Institut Leonardo da Vinci de San Cugat van utilitzar les imatges del documental “El pati del darrere”,  més una sèrie d’eines interactives disponibles a Internet, per a estudiar l’assignatura de geografia d’una manera més activa i participativa.

La idea va ser iniciativa de Miquel Rocasalbas, professor de geografia d’aquest institut, interessat sempre en provar noves tècniques  per motivar i millorar l’aprenentatge. En Miquel va proposar als seus alumnes realitzar plegats un estudi intensiu de geografia social, econòmica i humana del territori del Delta del Llobregat. L’objectiu era despertar la curiositat dels nanos, i impulsar-los a fer recerca, de manera que al final del procés fossin capaços de treure conclusions pròpies sobre el futur d’aquest territori. Aquest és el relat de l’experiència.

Retrat del Baix

Ramats d’ovelles al Baix Llobregat? Si. N’hi ha. Entre les primeres seqüencies del documental “El pati del darrere”, un ramat pastura a la vora d’un camp de golf “rústic” que han condicionat els mateixos jugadors. Al fons de la imatge, es veu un pont de grans dimensions sobre el qual circulen molts vehicles, cosa que ofereix un paisatge de contrastos.

El documental avança i de mica en mica els testimonis dels protagonistes i les imatges del riu, del parc agrari, de les ciutats i les infraestructures, donen forma a una història que esdevé un retrat del Baix Llobregat. Un en què les grans infraestructures conviuen amb paisatges naturals de gran bellesa i amb un món agrícola que s’enfronta a les pressions urbanístiques. És només el començament però els alumnes de 3er de ESO de l’Institut Leonardo da Vinci de Sant Cugat reaccionen i comencen a prendre nota del que hi veuen. Les ovelles els han encuriosit. Un avís que el que ve a continuació els pot sorprendre tant o més.

Mapa realitzat per l’alumna Ariadna Serrano Gaya, de 3er d’ESO de l’Institut Leonardo da Vinci de Sant Cugat del Vallès. Imatge cedida per l'alumna.
Mapa realitzat per l’alumna Ariadna Serrano Gaya, de 3er d’ESO de l’Institut Leonardo da Vinci de Sant Cugat del Vallès. Imatge cedida per l’alumna.

Google Maps i l’Institut Cartogràfic de Catalunya

La “realitat ignorada” que se subratlla a “El pati del darrere” es va transformant pas a pas en una altra de més coneguda per part dels alumnes. A partir de les directrius del professor i amb una cerca per Internet, es capbussen en el territori de la comarca i amplien la informació que en tenen, principalment sobre el Delta. Les eines en línia que ofereix l’Institut Cartogràfic de Catalunya i Google Maps els ajuden en la seva recerca. A més, el professor els facilita pistes amb enllaços que apunten a pàgines web en què poden obtenir informació rellevant sobre la comarca.

En Miquel els demana que amb el que han vist a les imatges del documental i amb el resultat de la recerca feta a Internet expliquin i situïn sobre el mapa les infraestructures que travessen la plana del Baix Llobregat, les peculiaritats del Delta del Llobregat, el creixement urbà de diversos municipis, l’abast del projecte Eurovegas, els polígons industrials amb el d’Amazon inclòs, el riu i una superfície verda que s’hi estén com una taca d’oli: el parc agrari.

Les infraestructures viàries (AP2 a la fotografia) i ferroviàries exerceixen un gran pes en el territori del Baix Llobregat. Imatge del documental "El pati del darrere".

Exclamacions per l’abast d’Eurovegas

Quan els alumnes delimiten sobre el mapa l’extensió prevista del projecte Eurovegas també es produeixen sorpreses. Com que a Internet també han trobat informacions que en el seu moment van publicar els mitjans de comunicació, analitzen pros i contres i aleshores sorgeixen exclamacions, explica en Miquel. Hi ha unanimitat en contra d’un gran complex dedicat al joc construït sobre terrenys agrícoles.

“Per què és una bona zona per al conreu?” “Quin tipus de conreus hi trobarem?”, “Com era el riu Llobregat abans de la segona meitat del segle XX i quina era la seva funció per a la societat i la vida animal?” es pregunta a l’exercici, entre una tretzena de qüestions que també apunten al Pla Delta, el desviament del riu, l’impacte de l’aeroport i del port i la gran transformació del Delta.

Bones notes

Les notes dels treballs han estat bones, diu el Miquel. Els materials didàctics, una nova eina audiovisual i el lligam amb la realitat han augmentat l’interès dels joves sobre l’objecte del seu estudi. Amb aquesta nova iniciativa, l’Institut lluny de ser una institució educativa tancada i estanca, s’obre al món i planteja qüestions que són d’actualitat, amb una invitació als alumnes a resoldre-les juntament amb el seu professor. Una experiència senzilla però molt engrescadora, que es beneficia de la utilització i l’aportació del documental televisiu i de l’ús de la tecnologia per a incentivar la curiositat i l’aprenentatge.

Per aquests alumnes, el Baix ja no és un desconegut. Al contrari, saben i poden argumentar què és el que passa en un territori que viu frec a frec amb la capital barcelonina. D’un retrat a una anàlisi de detall gràcies a una experiència curricular que eixampla els seus horitzons.

El Miquel diu que està satisfet. Tant que repetirà l’experiència durant aquest curs que està a punt de començar, amb la possibilitat que el mateix exercici es pugui fer com a treball de síntesi, ara que sap que la versió interactiva del documental –“Orgull de Baix”- estarà enllestida i disponible a la web aquesta tardor. El documental web serà una eina que reforçarà encara més l’atractiu per descobrir i estudiar aquest espai. Estem feliços per la iniciativa del Miquel Rocasalbas i del Leonardo da Vinci, i impacients per veure la seva evolució. Desitgem que després del llançament oficial d’”Orgull de Baix” sorgeixin més iniciatives com aquesta.

 

El projecte també es va presentar en un altre Institut del Baix Llobregat. Aquesta imatge correspon a l'activitat en què es va fer la presentació d’”Orgull de Baix” als alumnes de 3er de ESO de l’IES Olorda de Sant Feliu de Llobregat.
El projecte també es va presentar en un altre Institut del Baix Llobregat. Aquesta imatge correspon a l’activitat en què es va fer la presentació d’”Orgull de Baix” als alumnes de 3er de ESO de l’IES Olorda de Sant Feliu de Llobregat.

 

2 thoughts on ““El Pati del darrere”, convertit en eina d’estudi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *