Gavà mana en la temporada d’espàrrecs

Gavà mana en la temporada d’espàrrecs

Som de ple en la temporada d’espàrrecs, i Gavà ho acaba de celebrar amb la tradicional fira agrícola que dedica a aquest producte, que s’organitza des del 1932.

En Josep Campany i el seu germà petit Narcís, de Cal Sobrall, a Gavà, omplen d'espàrrecs els cabassos.

Gavà és l’únic lloc de Catalunya on és conreen espàrrecs blancs. Durant tots els mesos d’abril, una de les escenes quotidianes als camps del municipi és veure com es cullen espàrrecs, com podeu veure a la fotografia que acompanya aquestes línies en què uns jovenets pagesos de Cal Sobrall – el Josep Campmany i el seu germà petit Narcís – omplen d’espàrrecs els seus cabassos a les “sorres de gavà”. Aquesta imatge va ser presa el 1934, just quan el cultiu de l’espàrrec a Gavà tenia el seu moment d’esplendor i s’hi produïen unes sis mil tones anuals.

Avui, la major part de la producció d’espàrrec que es cultiva a Gavà es queda a la ciutat, però no és perquè els pagesos no vulguin ampliar horitzons sinó perquè des de fa unes temporades les produccions són petites a causa d’una malura que afecta la planta, segons explica en Josep Pañella, president de la cooperativa agropecuària de Gavà. L’atracció per aquest producte de qualitat de temporada és gran, i la promoció que en fan els cuiners, amb la seva creativitat i aposta pel producte de proximitat, fa que la demanda sigui molt més gran que l’oferta. No val a badar si voleu tastar-los.

Proves amb una nova varietat holandesa

Ara, els pagesos faran una prova amb una nova varietat, per veure la seva resistència i arrelament a les terres de Gavà. Tots els espàrrecs cultivats a Gavà són fruit d’una varietat holandesa. Precisen de terra sorrenca i d’humitat, qualitats que Gavà reuneix als seus camps. Quan creixen, amb l’adaptació al nostre clima, donen lloc a una varietat pròpia.

Diu en Josep Pañella que des de la cooperativa, els pagesos han pensat en demanar a l’Ajuntament el seu suport per poder comptar amb tècnics de la Universitat Politècnica de Catalunya, perquè facin una recerca sobre les malalties que afecten les plantes. En això i en buscar pagesos joves que s’atreveixin a fer proves als seus camps amb la nova varietat, hi treballen a hores d’ara. I és que malgrat que el producte estrella a Gavà és el calçot, a la cooperativa s’han posat mans a l’obra per millorar la productivitat de l’espàrrec.

Paneres artístiques a la mostra agrícola

Panera de verdures fresques guardonada amb el primer premi a la fira agrícola de Gavà.

Per la fira és tota una tradició organitzar una mostra agrícola, i els pagesos i les seves famílies hi participen elaborant unes paneres artístiques fetes amb verdures fresques i d’altres amb gra, a més de fer una presentació de manats d’espàrrecs, com veieu en la galeria de fotografies.

De paneres artístiques, la Montserrat Mestres hi té la mà trencada ja que s’ha endut els primers premis en moltes edicions. I malgrat que aquest any no ha tingut premi, segueix participant i rumiant amb molta antelació que és el que podria fer per la pròxima competició. Hi participa des de 1964. És tot un procés, primer creatiu, i segon laboriós. Almenys durant tot un mes, la Montserrat fa els preparatius i el dia abans de la fira, com la resta de participants, munta la panera per la nit. El jurat es reuneix a les 6 del matí del dissabte de fira per fer la seva valoració.

La Montserrat Mestres

La tradició ve de lluny per a la Montserrat. Ja participava –i segueix fent-ho- en les ofrenes de verdures que els pagesos del Baix Llobregat fan cada any, pels volts de desembre, a la verge de Montserrat, en agraïment a una bona collita.

Com la resta de concursants, la Montserrat se les ha de veure amb les pells de porro, de ceba seca, albergínies negres, ratllades, pebrots escalivats, remolatxa vermella, alls tendres, fulls de col llombarda, closques d’ou, joncs, les arrels del porro, i per descomptat, espàrrecs. Heu provat mai de fer una trena amb la pell dels porros? Doncs la Montserrat és una especialista. Té 76 anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *