“La trama”: pagesos joves que segueixen aprenent del camp

“La trama”: pagesos joves que segueixen aprenent del camp

La cooperativa de productes ecològics “La Trama”, de Viladecans la formen tres socis i joves pagesos: la Marta Pastor (36), l’Oriol Comelles (36) i el Sergi Camí (41). La Marta i l’Oriol són cosins. En Sergi va estudiar ebenisteria i mecànica, fa sis anys que es dedica a l’horta i l’interessa l’agricultura biodinàmica. Cultiven prop de 4 hectàrees i la major part del que produeixen ho venen directament als seus clients. Fins i tot, hi ha productes que els hi treuen de les mans.

El dia que parlem, en Sergi no hi és. La Marta, a més de fer de pagesa, també és masovera, junt amb el seu marit Santi en una petita granja prop d’Els Bruguers, a Gavà. A més de gallines, hi tenen ramats d’ovelles i de cabres. I és clar, un dels productes que elaboren és llet de cabra. Obtenen una producció molt petita però de moment, sempre que en té, ja l’ha venut als seus clients. Directament de la granja al consumidors.

Explica que va ser l’Oriol qui la va engrescar a fer de pagesa. D’això en fa tres anys. L’Oriol arronsa les espatlles, fa una ganyota i riu, tot fent veure que ella ja tenia interès pel camp. Abans d’això havia fet altres feines, des de monitora a oficinista. La vida dóna molts tombs, i entre el seu cosí i el projecte emprès amb La Trama, va fer un pas cap endavant en direcció al camp.

Antecedents a la pagesia

L’Oriol prové de pagesos. Anava per professor d’història i mentre estudiava es dedicava al camp, a les terres de la seva família, tot fent autoconsum. Junt amb la Marta, coincideix que l’aprenentatge ha estat molt dur. No només sobre plantar, cuidar i collir, sinó també per vendre. Cultiven hortalisses, verdures i fruita. Aquest any, l’Oriol acabarà l’últim curs a la universitat, però enlloc d’història sortirà amb una titulació en enginyeria agrícola. Si poden, introduiran mosquers per fer captures de les mosques que piquen la fruita, tot i que diuen que de moment, les plagues no els han causat grans estralls.

“Aprenem dels errors –sosté la Marta-, i les collites no són sempre iguals. Pots planificar però després la natura pot ser que t’ho trastoqui tot”. Es refereix a aquest hivern, en què les altes temperatures van provocar que les coliflors i els bròquils, plantats en diferents moments, els van haver de collir tots de cop per Nadal.

Rotació de cultius

D’horta i verdura en planten quasi bé de tot. Mentre parlem, l’Oriol assenyala unes quantes fileres d’espàrrecs que creixen. Som en temporada. Procuren això si, fer rotacions en els cultius. De fruita, sobretot produeixen peres (de sant Joan, moscatella i canyella), pomes (Golden i Fuji), magranes, i prunes, en la varietat més coneguda al Baix, la mirabolà, junt amb clàudies, negres i japoneses. La imatge familiar que podeu veure a les fotografies està presa davant d’una de les pruneres (mirabolà) que més s’estimen, per productiva: 80 quilos d’un sol arbre.

Van triar el nom de La Trama per a la seva explotació perquè van aconseguir organitzar tot un sistema de producció i de distribució junt amb altres productors locals que s’hi van sumar, per exemple de pa, cervesa artesana, sabó o bolets. Ara, rumien si posar un altre nom al seu negoci. Tenen una xarxa de clients molt fidels, sobretot de grups de consumidors i cooperatives de consum de producte ecològic que els compren directament el que produeixen.

Qui es dedica a la distribució és el Santi, el marit de la Marta. També venen als mercats de pagès que es fan a la comarca i al mercat de la Terra a Barcelona. El seu model de negoci es basa en el control de tot el procés de producció, tot recollint i avaluant els resultats del contacte directe amb el consumidor amb la venda de producte de qualitat i ecològic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *