Santa Coloma de Cervelló crea una bossa de terres perquè les cultivin nous pagesos

Santa Coloma de Cervelló crea una bossa de terres perquè les cultivin nous pagesos

Ara farà un any que l’equip de govern de Santa Coloma de Cervelló va aconseguir que 35,94 hectàrees de sòl agrícola de muntanya del seu terme municipal passessin a formar part del Parc Agrari. Així, s’assegurava la mateixa protecció legal que la resta de les finques del Parc dedicades a l’agricultura.

A l'esquerra de la imatge, les dues extensions de terra de Santa Coloma de Cervelló que formen part de l'àmbit del Parc Agrari del Baix Llobregat. L'Ajuntament vol que s'hi cultivin de nou.

Era la primera vegada que uns camps discontinus aconseguien ser considerats territori del Parc Agrari, però el més important és que l’acord s’assolia per la via d’assegurar el manteniment de l’agricultura “davant la pressió urbanística”, assegura el regidor Alfonso Muñoz, promotor de la iniciativa dins l’equip de govern i regidor de Promoció Econòmica. De les terres ara protegides, el 50% es troben abandonades, mentre que a la resta encara s’hi conrea.

És l’inici d’una aventura, ja que segueix oberta a nous participants. Perquè l’Ajuntament de Santa Coloma vol atreure nous pagesos que arrendin les terres als propietaris i les tornin, de nou, productives. Una de les idees és crear una bossa de terres i posar-la a disposició de qui les vulgui cultivar. Una cooperativa o un associació de propietaris són dues propostes que hi ha sobre la taula.

Agricultura de muntanya

Com que és terra de muntanya, l’agricultura que s’hi pot fer és de fruiters, oliveres, ametllers… Tot arbrat. L’Alfonso ja hi està treballant perquè aquesta iniciativa s’acompanyi del finançament necessari perquè les terres disposin de l’aigua que cal per al rec i per posar les terres en producció.

La idea és que els terrenys reservats recuperin el seu ús agrícola amb nous pagesos.

La creació d’aquesta bossa de terres és conseqüència del fet que no hi ha hagut un relleu generacional per part de la majoria de pagesos que s’hi dedicaven. Molts s’han jubilat sense trobar a ningú que els substitueixi, i la meitat  d’aquestes terres esperen que algú les desperti per fer-hi nous cultius.

Alfonso Muñoz, regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló i promotor de la recuperació de terres perquè es cultivin de nou.

Les 36 hectàrees es troben disseminades entre el Pla de l’Entorn i Can Salgado de Santa Coloma de Cervelló. La gran parcel·lació del terreny –hi ha una trentena de propietaris- ha fet més complex el llançament de la iniciativa tot i que el regidor és optimista respecte al futur. “Si s’ha arribat a aquest punt, altres obstacles es podrien salvar amb la mateixa tenacitat negociadora i amb una proposta clara d’ús com la que s’ha acordat amb el Parc Agrari”.

L’escola de Pagès i la marca ‘Cirera del Baix Llobregat’

Mentre s’avança en la posada en marxa del banc o bossa de terres, l’Alfonso Muñoz ja ha plantejat un nou projecte lligat a la productivitat de les terres ara protegides: crear una escola de pagès per formar als aspirants a nous agricultors, que podria estar gestionada per l’Ajuntament, el Parc Agrari i els mateixos pagesos que en són els propietaris. La proposta tot just comença caminar.

L’altra idea que s’està promovent té a veure amb la comercialització de les  cireres del Baix Llobregat. És un fruit que es cultiva al nord de la comarca i té una gran qualitat i reconeixement entre els consumidors. Per això, el que ara es plantegen diversos municipis productors és fer un pas més el màrqueting del producte, i formalitzar una realitat: crear la marca “Cirera del Baix Llobregat”. Si havíeu pensat que ja existia aquesta marca, no aneu equivocats del tot. Però és en la ment i en el paladar que hi és. Els ajuntaments de Santa Coloma de Cervelló, Sant Climent, Torrelles, Sant Vicenç dels Horts i El Papiol s’han posat mans a l’obra per fer passos en aquesta direcció junt amb el Parc Agrari, per recolzar el valuós patrimoni agrari d’aquest producte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *