Un pagès de 21 anys a qui li agrada “despertar la terra”

Un pagès de 21 anys a qui li agrada “despertar la terra”

L’Arnau Vidal és un dels pagesos més joves, per edat, que treballen al Parc Agrari del Baix Llobregat. Té 21 anys i pocs temps enrere es dedicava a ajudar el seu pare en l’empresa familiar tot netejant camps i rieres amb la maquinària pesant de què disposen. Gràcies a un tractor de gran potència, desbrossava els camps de matolls i canyissars. Ara també ho fa però no per altres pagesos, sinó en interès propi.

Com uns quants altres joves, si fa no fa d’edats semblants, l’Arnau ha pres l’opció de dedicar-se a la pagesia tot reivindicant l’ofici. Fa tres anys, ell i el seu pare parlaven de futur. La neteja de finques i camins té temporades en què hi ha molta feina i en d’altres no tant. El seu pare li va preguntar aleshores si no li agradaria fer de pagès i aprofitar el moment. Ell li va respondre amb un sí decidit. “Et sents lliure”, diu, quan se li pregunta perquè aquest ofici i no un altre.

Amb la mateixa maquinària, neteja de vegetació els camps abandonats, retira la brossa que s’hi ha anat acumulant amb el temps i els prepara pel seu conreu. Algunes de les terres que comença a transformar-les tenen més aviat l’aspecte d’un camp estès de plàstics que, com si es tractés d’una espècie autòctona, destaca entre les deixalles.

De fet, l’Arnau, el primer que fa és aconseguir terres per al conreu allà on no n’hi han. Les desbrossa, neteja i les prepara. Per començar hi planta alfals i civada. Assegura que és una de les millors maneres que hi ha “per despertar la terra”. Al cap d’un parell d’anys, quan la terra ja s’ha tret la són de sobre, hi planta carxofes, coliflors, faves o bròquils.

En poc temps, ja ha recuperat desenes d’hectàrees tot arribant a acords amb els seus propietaris. Alguns dels camps no formen part del parc agrari. Altres si. Però mentrestant, els ha tornat a fer productius i s’hi guanya la vida. També fa de mecànic tot arreglant els tractors.

Fotografies: Orgull de Baix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *